ADDRESS

GRUNER&SKREIN International Ltd | Architecture and Creative Lab
Rebgasse 12 | 4058 Basel | Switzerland | www.grunerskrein.com

WE’D LOVE TO HEAR FROM YOU!

0041 61 691 02 24

office@grunerskrein.com

JOBS

We are happy to receive your application.
We are continuously searching for talented people to join our team.
Please send your portfolio to: office@grunerskrein.com

NEWS!

WE ARE HIRING PEOPLE

Switzerland - March 2018

GRUNER&SKREIN is now hiring talented people to join our international team. Please send your application to: office@grunerskrein.com

NEW OFFICE - VOLKSHAUS BASEL

Switzerland - July 2017

GRUNER&SKREIN moved into the Volkshaus Basel. It is located in the city center and has an amazing courtyard.

THANK YOU BJARKE INGELS GROUP!

Copenhagen - June 2017

Raoul Skrein - Bjarke Ingels - Patrice Gruner
We had a great time at BIG! We gathered the most valuable experiences.

P13

P13

Scope: Architect, building permit
Location: Basel, Switzerland
Client: Private
Type: Residential
Program: Apartments
Size: 1000 m2
Status: Completed in 2020

p13 Built

p13 Before work

Design concept

Elevations

New Exterior

Floor plan

New Interiors

P13

Scope: Architect, building permit
Location: Basel, Switzerland
Client: Private
Type: Residential
Program: Apartments
Size: 1000 m2
Status: Completed in 2020

CONTEXT

This adaptive reuse project transforms a former antique boutique into a residential building. The original edifice was built in 1895.  Located close to the city center, it sits on the town’s main street. GRUNER&FRIENDS were the lead designers on this project for the permit plans.

CONCEPT

GRUNER&FRIENDS revitalizes the old structure to breath new life into it and its surroundings. The transformation process was undertaken with a particular attention to its heritage. The overall concept consists in a purification of the architectural language of the building. It was essential to maintain most of the building’s existing characteristics and highlight its uniqueness.

CONTENT

The former antique boutique is converted into a residential complex. The composition of the facade is achieved through a simplification of its grid. The facade materials were refined to highlight the geometric shape of the building. In the interiors, the living spaces are designed to face the busy street below while the bedrooms are turned toward the quieter facade. The larger apartments open up to a vast terrace as a continuation of the building.

p13 built

p13 before work

Design concept

Elevations

New Exterior

Floor plan

New Interiors

COPYRIGHT © GRUNER&FRIENDS International Ltd